5 zabluda o Art terapiji & najčešća pitanja

Već duže vreme dobijam ista pitanja vezana za art terapiju i čujem veoma slična uverenja koja mnoge sprečavaju da probaju ovu metodu rada na sebi, te sam odlučila da na jednom mestu odgovorim na njih.

Nadam se da će ovo biti korisno svima koji već neko vreme žele da probaju nešto novo i svežije u rada na sebi.

Art terapija je isto što i čas crtanja 


Ovo je zabluda broj jedan. Jedino zajedničko času crtanja i art terapiji jesu materijali koji se koriste.

Za razliku od časa likovnog gde je cilj naučiti veštinu, sesija Art terapije ne uključuje učenje umetnosti kao veštine ili produbljivanje znanja o tehnikama i materijalima. Na času likovnog fokus je na umetničkom delu koje nastaje, dok je delo koje nastaje na Art terapiji samo sredstvo dok je fokus na našem unutrašnjem iskustvu. Ono što delo predstavlja je autentični prikaz unutrašnjeg sveta stvaraoca i ne postoji pravi ili pogrešan način da se to učini.

Na Art terapiji fokus je uvek na procesu, izražavanju emocija i završni rad je samo dokaz transformacije koja se desi na tom putu. 

Ne znam da crtam. Art terapija sigurno nije za mene.

Zabluda broj dva najčešća je kod žena koje su perfekcionisti. Može li transformacija biti dobra ako loše crtam? Odgovor je apsolutno DA! Nije potrebno da znaš da crtaš niti da imaš bilo kakvo prethodno iskustvo, niti znanje o umetnosti, niti o Art terapiji da bi mogla od nje da osetiš ogromnu korist. Ako umeš da nacrtaš Čiča Glišu, dovoljno si kvalifikovana.

Zapravo, ako si početnik ili nemaš iskustva s umetnošću, to ti može biti od pomoći. Umetnicima je ponekad teško da se samo prepuste procesu, jer imaju određena očekivanja od sebe i standarde kako nešto „treba“ da izgleda. 

Fokus u Art terapiji je na procesu stvaranja umetnosti, a ne na kvalitetu rezultata koji se pojavljuje. Drugim rečima, izrada likovnog rada se koristi za dalje razumevanje klijentovog iskustva, a ne za stvaranje gotovog proizvoda za izlaganje. 

Neke od najvećih transformacija desile su se nakon besciljnog škrabanja voštanom bojom po papiru. Papir je bio u haosu ali je um bio jasan a srce na mestu.

Art terapija je samo za decu. Nije to ozbiljna terapija.

Iako su deca više naklonjena ovakvom načinu izražavanja i sa izuzetnom lakoćom i mnogo detalja umeju da nacrtaju svoja emotivna stanja i misli, i odrasli itekako mogu da imaju koristi od art terapije. 

Art terapija može biti vrlo moćna kod odraslih jer često može biti bezbedniji način prenošenja iskustava koja je teško izraziti rečima. Ovakav pristup omogućava potpuno prepuštanje, što odraslima ume da bude teško samo kroz razgovor, te je često za ono što spoznaju na jednoj sesiji Art terapije potrebno više regularnih sesija koje se zasnivaju samo na razgovoru.

Art terapeut analizira likovni rad i ocenjuje ga.

Često volim da kažem: „Ne gatam u crteže.“ 

Art terapeut olakšava i vodi kroz proces likovnog izražavanja, ali nikad ne analizira završni rad jer je to reprezentacija klijentovog iskustva ili unutrašnje stvarnosti. Osim u slučajevima formalnih procena koje mogu imati protokol za analizu, verbalna obrada i refleksija umetničkog dela je kolaborativni proces, koji vodi klijent.

Interpretacija rada od strane terapeuta prolazi kroz njegove filtere i lična iskustva koja nisu od koristi za klijenta, jer je tokom sesije fokus isključivo na klijentovom doživljaju. 

Na sesiji Art terapije se samo nešto crtka.

Art terapija ima mnoštvo primena, i generalno može se podeliti u dve kategorije na osnovu načina na koji se umetnost koristi u procesu poboljšanja emotivnog i mentalnog stanja. Većina art terapeuta koristi kombinaciju ove dve kategorije u svom radu s klijentima.

  • Umetnost kao terapija – gde je proces stvaranja umetnosti sam po sebi lekovit. 


Manipuliranje mokrom glinom za stvaranje forme, prskanje boja na papir, slikanje prstima ili bojanje bojanke može biti temeljno, svesno, opuštajuće iskustvo. Iz perspektive neuronauke, delovi našeg mozga koji su aktivni tokom stvaranja umetnosti razlikuju se od onih koje koristimo za verbalnu obradu. Na ovaj način naš unutrašnji dijalog se stiša, što može biti osvežavajuće i umirujuće iskustvo. 

Neki ljudi takođe ulaze u meditativno stanje u kome su u potpunosti uronjeni u trenutno iskustvo.

  • Umetnost u terapiji – gde umetnost postaje sredstvo za simboličku komunikaciju i put do nesvesnog uma. Kao što se kaže, slika može da govori hiljadu reči. Takođe nudi vizuelni jezik za predstavljanje iskustava u našem umu i telu koja je teško izraziti rečima. Ovo je ključni element i za klijenta i za terapeuta u njihovom zajedničkom radu.

Koliko sesija art terapije je potrebno za vidljivi rezultat?

Na ovo pitanje nemam univerzalan odgovor, zato što je svaki klijent drugačiji i zato što su svačiji ciljevi i potrebe drugačije. 

Svaki proces je jedinstven i brzina postizanja rezultata zavisi od mnogo faktora, a ova tri su ključna: 

  1. Šta želiš da postigneš

  2. Koliko vremenski i energetski želiš da investiraš u sebe

  3. Učestalost sesija

1.Šta želiš da postigneš?

Razvijanje kreativnosti i borba sa perfekcionizmom nije isto što i razvijanje novog načina izražavanja emocija koje su dugo bile potisnute ili rad na uklanjanju limitirajućeg uverenja da nisi dovoljno dobra.

Svaka tema zahteva da joj se pristupa na drugačiji način i potrebno je različito vreme da se svaka od njih uspešno razvije.

Teme sa kojima se moji klijenti najčešće suočavaju su:

  • Postavljanje granica   

  • Potreba za umanjivanjem i krivica

  • Samokritika i Perfekcionizam

  • Samopouzdanje i Samopoverenje

  • Emocionalna stabilnost

  • Prihvatanje svojih nesavršenosti i Slika o sebi

  • Ljubav prema sebi i Ranjivost

  • Kreativnost 


2. Koliko vremenski & energetski želiš da investiraš u sebe?

Prava transformacija se ne dešava samo tokom sesije art terapije, ona se dešava tokom, pre i posle sesije. Na sesijama naučiš kako da izraziš emocije i u momentima kada reči nisu opcija, utišaš unutrašnjeg kritičara svaki put kada pokuša da te sabotira i probudiš kreativnost koju ćeš nakon toga da uneseš u svakodnevni život.

Na sesijama naučiš. Između sesija primenjuješ.

U tome pomažem svojim klijentima kroz materijal podrške sa kojim se bave između sesija, kao što su: bojanke, zadaci iz art terapije, korisni tekstovi za čitanje ili podcasti koji su u skladu sa temom koju obrađujemo.


Što više vremena i pažnje posvetiš sebi, brže ćeš doći do rezultata.


3. Učestalost sesija

Iz mog iskustva najbolji rezultati se dobijaju kada su sesije jednom nedeljno. Nedelju dana je dovoljno vremena da se obradi sadržaj sa prethodne sesije i da se zakorači dublje u proces. Sa druge strane, postoji mogućnost i da su sesije na dve nedelje, u slučaju da je potrebno više vremena da se procesuiraju i integrišu informacije sa prethodne sesije.


Kao terapeut, pratim ritam klijenta, a svoje iskustvo i intuiciju.

Ono što znam sa sigurnošću jeste da sa jednom sesijom ne postiže trajni rezultat. Na jednoj sesiji možeš dobiti novi uvid, osetiti trenutno olakšanje, ali za promenu je potrebna aktivna primena i rad kroz određeni vremenski period.

Nadam se da ti je sada jasnije kako izgleda Art terapija i još jasnije šta ona nije.

Ako želiš da kreneš sa Art terapijom, zakaži svoju besplatnu konsultaciju kako bi videle da li prijamo jedna drugoj za saradnju.

Previous
Previous

Art terapija & crtanje kao hobi - Ključna razlika