Kako kontrolisati svoj bes umesto da on kontroliše nas

Bes ne nestaje niti se smanjuje potiskivanjem i ignorisanjem, naprotiv. On se gomila i ključa u nama dok u jednom momentu ne eksplodira poput lave iz vulkana koja nemilosrdno uništava sve pred sobom. Tako naše reči postaju oštre i grube, a ponekad propraćene i fizičkim nasiljem.

To se dešava jer nažalost mnogi ljudi još uvek ne znaju da se nose sa svojim emocijama doživljavajući ih kao nešto što im se desi, nešto nad čim nemaju kontrolu i nešto što jedva čekaju da prođe kako bi nastavili dalje sa životom. 

Nagli izlivi besa

Naše drastične i nepromišljene akcije danas, posledica su nagomilane i neispoljenje ljutnje godinama unazad.

“Nemoj da se ljutiš, to nije lepo.”
“Šta se samo duriš. “
“Ako budeš vikala nema sladoleda.”

 

Zvuči poznato?

Na ovaj način dete nauči da nije lepo, pristojno, ni prihvatljivo da bude ljuto i da taj bes pokaže. Tako to isto dete izraste u odraslu osobu koja i dalje veruje da ne sme da bude ljuta, pa čak ni kada joj gaze granice, jer se to ne radi. To ne rade dobre devojčice ni dečaci.  

Međutim, naučili su nas pogrešno.

 

Nije problem osećati ljutnju. Ponašati se agresivno jeste. 

 

Ljutnja je emocija čija je osnovna funkcija adaptivna, što znači da ako je doživljavamo, to je zato što nam pomaže da preživimo i da se prilagodimo okruženju čiji smo deo. 

Prirodan je odgovor na pretnje i inspiriše snažna osećanja i ponašanja, koja nam omogućavaju da se borimo i da se branimo kada smo napadnuti. 

Izvesna količina besa je, dakle, neophodna za naš opstanak.

Pored toga, bes nam daje snagu, motivaciju i zdravu dozu inata koji nas nekada pokreće da ostvarimo naše željene ciljeve. Bilo da se radi o osećaju nepravde ili ako u nečemu vidimo vrstu izazova, ovaj nagon za akcijom nakon naleta besa može biti neverovatno koristan i produktivan.

Na primer, nismo dobili unapređenje na poslu koje dugo očekujemo i koje smatramo da zaslužujemo, što budi veliko razočarenje i bes zbog nepravde. Zbog toga počinjemo da tražimo novi posao, što svakako već neko duže vreme želimo jer osećamo kako nas ovaj posao ne ispunjava, previše radimo i ulažemo u njega, a nismo za to dovoljno energetski, emotivno ni finansijki kompenzovani. 

U ovom slučaju, bes nas motiviše na veliku i pozitivnu promenu jer unapredjujemo jedan veliki aspekat našeg života.  

Iz tog razloga, važno je biti u stanju da se povežemo sa ovom emocijom umesto da je ignorišemo, i to po mogućstvu na kontrolisan i praćen način, jer iako doživljavanje besa može dovesti do agresije – što želimo da izbegnemo, može istovremeno da nas neverovatno motiviše i pokrene na pozitivne promene.

 

Kako kontrolisati bes

Verujem da je suvišno reći da nagomilani bes mora izaći napolje. Toj želji da razbijemo nešto, uništimo, vrištimo i kažemo ne, tome je neophodno dati izraz ali sa jasnim bezbednim okvirom koji garantuje da niko neće pretrpeti štetu i biti povređen.

Postoji strepnja da ako oslobodimo bes, time mu dajemo prostor da raste. 

Međutim ako se to radi u bezbednom okruženju i uz tehnike i metode koje služe samo za njegovo izražavanje a ne za agresiju, stvaramo način pomoću kog možemo upravljati njime. 

Kada nas obuzme bes najvažnije je dati mu prostora i poslušati šta taj osećaj govori. On nas poziva da ga razumemo, a zatim da preduzmemo akciju. 

Neke od najdelotvornijih tehnika i alata za rad na svom besu nudi Art terapija koja ima veoma korisne procese za pražnjenje i kanalisanje besa.

 

Art terapija i bezbedno procesuiranje besa

Ljudima je često potrebna vođstvo da bi mogli da pristupe svom besu, jer samostalno izazivanje i ispoljavanje može izazvati mnogo neprijatnosti i ponekad biti kontraproduktivno. 

Tokom sesija art terapije kada se radi sa emocijom besa pre svega moraju biti uspostavljene sigurne i definisane granice, koje na vrlo jasan i čvrst način preciziraju šta je dozvoljeno, a šta nije tokom procesa. 

Posebno je važno i prisustvo art terapeuta tokom procesa jer pomaže osobi da se suoči sa sadašnjošću i spreči je da ostane zaglavljena u prošlim iskustvima.

Na primer, ako se bavimo temom partnerovog neverstva i klijentkinja prorađuje bes koji je nastao zbog ove situacija, od velike je važnosti dati dovoljno prostora tokom sesije da se osećaj besa izbaci u bezbednoj formi, i isto tako je važno osvestiti klijentu činjenicu da taj incident koji ostaje u prošlosti se ne može promeniti, i da je vratimo na sada i ovde. 

To radimo tako što je podsećamo na preuzimanje odgovornosti za svoje emocije i za odluke i naredne korake koje će da donese u sadašnjosti da bi svoje trenutno stanje promenila. 

Kako kaže Joel Latneru, mi smo odgovorni kada smo „svesni šta nam se dešava“ i kada „svesno priznajemo naša dela, impulse i osećanja”.

 

Tokom sesija na kojima radimo na procesuiranju besa imamo priliku da sagledamo aspekte svoje ličnosti koji su često zadržani ili prećutkivani, ili koji nekontrolisano beže sprečavajući da steknemo svest o uzrocima koji ga stvaraju.

 

U procesu se koriste  materijali koji favorizuju senzornu stimulaciju, poput peska, gline ili čak i vode. Glina je odličan materijal za izbacivanje besa jer se lako može manipulisati, transformisati i apsorbovati udarce, po potrebi. 

Ostali materijali koji su dobri za izbacivanje energije su papir, novinski papir, karton, plastelin, kao i štapovi, lopatice, čekići – sve što se može lepiti, cepati, kidati ili zgnječiti. 

Kada je materijal za lomljenje upotrebljen, tada se ostaci i delovi koji su uništeni koriste da bi se nešto novo izgradilo.  

Na ovaj način, akcija uništavanja simbolično zadrži u sebi  mogućnost stvaranja novog dela.

Ne ostavljamo destrukciju kao puku destrukciju, već je uključujemo u proces transformacije i konstrukcije. 

 

Kao što je i sam Pablo Pikaso rekao: „Svaki čin stvaranja počinje činom uništenja.“

Ako ti je potrebno da odmah izbaciš odredjenu dozu besa, isprobaj ovu vežbu iz Art terapije.  LINK: Iskali bes na glini.mp4

Razrada besa uz pomoć art terapije nam pomaže da budemo svesniji svog potencijala za promene, sagledamo probleme iz druge perspektive i dođemo do novih rešenja koji nam do sada nisu bili dostupni. 

Saznaj više o opciji da uz Art terapiju naučiš da upravljaš svojim besom.

Previous
Previous

Ljubomora u vezi - Znak ljubavi ili signal nesigurnosti na kojoj treba raditi?

Next
Next

Kako da umanjiš brigu i prevazidješ overthinking