Šta videti u Barseloni - Top 8 lokacija i preporuke od umetnice lokalaca

Barselona je grad ispunjen raznolikošću, razumljivo je da se to oseti i u njenoj umetničkoj sceni. Mnogi velikani poput Pikasa, Dalija i Gaudija su izgradili svoje karijere u ovom gradu, a njihovi muzeji, galerije i umetnička scena imaju tendenciju da se fokusiraju na  katalonsku umetnost i kulturu. 

U današnjem blogu sa tobom delim mojih 8 omiljeni umetničkih destinacija u Barseloni  kojima se i sama često vrlo rado vraćam. 

1. Pikasov muzej


Da li si znala da se Pikaso preselio u Barselonu sa 14 godina da bi upisao školu likovnih umetnosti?

Pikaso ju Barselona bila posebno draga zbog uticaja koji je grad imao na oblikovanje i stvaranje ovog poznatog umetnika. 

Za razliku od Pikasovog muzeja u Parizu, originalnost Museu Picasso potiče od njegove impresivne stalne kolekcije od preko 4000 radova. Komadi prate evoluciju njegovog rada hronološki, te se u ovom muzeju mogu videti njegova manje poznata rana dela, umetničke slike iz plavog perioda i slike iz zrele kubističke ere.


Nije samo kolekcija već i istorija muzeja ono što ga čini vrednim posete.

Pikaso je toliko voleo svog dragog prijatelja i sekretara Žaumea Sabartesa da je svaku kopiju svog umetničkog dela počeo da posvećuje Sabartesu. Vremenom je Pikaso savetovao Sabartesu da svoju kolekciju Pikasovih dela pokloni gradu Barseloni. Pikaso je čak obećao da će nastaviti da donira svoje radove nakon Sabartesove smrti. Zbog toga, muzej ima toliko Pikasovih ranih radova.

Iako je Pikaso bio duboko umešan u stvaranje ovog muzeja, nikada ga nije video jer je odbio da poseti Španiju pod Frankovim režimom.

2. MACBA – muzej savremene umetnosti

Poznat po svom zagonetnom minimalizmu, Museu d’Art Contemporani je za ljubitelje umetnosti koji žele da budu iznenađeni, inkapsulirani i koji su spremni da čitaju. Ovo nije galerija u kojoj se možeš zadržati samo sat vremena, u njoj se najbolje uživa kada imaš dosta vremena da joj se posvetiš i uroniš u nju. MACBA je moćni igrač na savremenoj umetničkoj sceni grada, i od suštinskog je značaja za istraživanje raznovrsne gradske umetnosti.

Muzej savremene umetnosti u Barseloni je ultramoderna zgrada koja se nalazi u kvartu „El Raval” po projektu američkog arhitekte Ričarda Majera.

Ovaj muzej uglavnom izlaže dela katalonskih i španskih umetnika iz druge polovine 20. veka. Možeš očekivati da vidiš moderne španske umetnike kao što su Pikaso, Miro ili Dali zajedno sa manje poznatim umetnicima. MACBA takođe ugošćuje privremene izložbe za prikaz savremene umetnosti međunarodnih umetnika.

Bez obzira koju izložbu posetiš, sigurno ćeš osetiti savremenu umetnost koja se dotiče političke, društvene i ekonomske dinamike našeg vremena.

3. Fundacio Joan Miro

 

Ako voliš duge šetnje, kulturu i suurealizam, pronađi vreme za posetu Fundacio Joan Miro koji se nalazi u prelepom parku Montjuic.

Fondaciju je osnovao lično Miro, a dizajnirao je njegov prijatelj Jose Lluis Sert. Unutra su uglavnom izloženi radovi Miroa koji prati njegovu kompletnu umetničku putanju i evoluciju; od njegovog usavršavanja u Barseloni do njegovih uticaja i veza sa umetničkim pokretima 20. veka.

Da li si znala da je Mirova fascinacija dečjom psihologijom uticala je na njegov stil i navela ga da koristi smele boje i geometrijske oblike kako bi stvorio osećaj nadrealizma?

Fundacio Joan Miro čuva najveću kolekciju Miroovih dela: oko 200 slika, 200 skulptura, više od 6200 skica i beleški koje je Miro prikupio tokom svog života. Osim toga, s vremena na vreme se održavaju i privremene izložbe drugih umetnika kao što je Marsel Duhkamp.

4. Nacionalni Muzej Katalonske Umetnosti 

Palau Nacional, Parc de Montjuic, s/n, 08038 Barselona

Za ljubitelje istorije umetnosti, Museu Nacional d’Art de Catalunia (MNAC) je mesto koje vredi posetiti u Barseloni. Sadrži impresivnu kolekciju katalonske umetnosti od 12. do 20. Veka. Muzej je snažan pregled španske umetnosti kroz vekove, a vrhunac je svakako romanička kolekcija, koja je proglašena među najboljima na svetu. Nedavno je muzej dodao dodatni sprat kako bi uključio čuvenu kolekciju Thissen-Bornemisza, kao i modernističko delo koje je ranije držano u Muzeju moderne umetnosti. 

MNAC nudi impresivnu kolekciju koja čini važnu deo umetničke scene Barselone.

5. Infinite Studio – atelje, nadomak plaže i mora

Verujem  da sam ti probudila želju da posetiš Barselonu i da se prepustiš njenom kreativnom i umetničkom obilju. 

Možda ti se javila i želja da ti nešto naslikaš. Ako jeste, pored Pikasovog Muzeja i Park Guella, obavezno me poseti  u mom osunčanom, prostranom umetničkom studiju, nadomak plaže i mora. 

Infinite Studio, je promišljeno dizajniran prostor namenjen da inspiriše kreativnost i omogući slobodno izražavanje u raznim oblicima. 

Studio je prožet toplinom, lepotom, udobnošću i dodirom magije. 

Smešten u kreativnoj oblasti Poblenou, nedaleko od  plaže i park Ciudadella. 

Čekam te na času crtanja i slikanja, jer se Barseloni svi mogu da se osećaju kao umetnici, zašto ne bi i ti? Poseti link za više informacija

6. Park Guell

Prvobitno zamišljen kao stambeni kompleks, Park Guell je genije Eusebija Guela i Antonija Gaudija. Krajnji rezultat je sistem javnih parkova koji se sastoji od šarenih parkova, bašta i arhitektonskih elemenata. Zvanično je otvoren 1924. i dobio je status UNESCO-ve svetske baštine 1984. Šetnja kroz ovu planinsku baštu pruža neke od najboljih pogleda na grad i omogućaba istraživanje nekih zaista retkih umetničkih dragulja.

Park je igra oblaka, boja i mešavina stilova. Od živopisnih mozaika na terasi, do dorskih stubova u jednoj od zgrada i nezaboravna, smela i originalna ptičja gnezda. Parc Guell predstavlja najkreativniju Gaudijevu stranu i samo zbog toga ga vredi posetiti.

Ako te ipak ne privlaci setnja po parku i strmim ulicama koje vode do njega, uvek mozes posetiti Casa Batllo ili La Pedrera - Casa Milà, druge dve izuzetne Gaudijeve gradjevine u samom centru Barselone. 

7. Sagrada Familia

Bilo da se tvoja poseta u Barseloni vrti oko letnjeg odmora, kratke posete tokom vikenda ili poslovnog puta, jedina stvar koju ne možeš propustiti tokom boravka u katalonskoj prestonici je poseta Sagrada Familiji.

Jedna od najveličanstvenijih crkava na svetu dolazi iz uma poznatog arhitekte Antonija Gaudija. Izgradnja ove crkve je još uvek u toku, iako je gradnja počela 1882! Kada je Gaudi umro 1926. godine, bilo je samo oko 20 posto završeno i od tada je izgradnja bio spor i ne tako lak proces.

Sve je stalo kada je izbio Španski građanski rat i iako je po povratku mira izgradnja ponovo počela, radovi su bili s prekidima zbog nedostatka sredstava. To je zato što se rad u potpunosti oslanja na privatne donacije, uglavnom od naknade koju plaćaju hiljade posetilaca koji svake godine prođu kroz njena prekrasna vrata.

Zaljubila sam se u Gaudijev stil pre više od decenije na svom prvom putovanju u Barselonu,  a sada kraj Sagrada Familije prolazim gotovo svaki dan, jer živim samo na nekoliko ulica od nje. 

Planirani datum završetka crkve je trenutno 2026, u čast stogodišnjice Gaudijeve smrti.

8. Ulična umetnost: umetnički kvartovi Barselone

Ulična umetnost Barselone je sveprisutna, a donedavno su umetnici iz celog sveta dolazili ovde da oslobode svoju kreativnost na ulicama.

Do 2005. mogao se tiho realizovati mural usred bela dana, a da policija ne ometa proces stvaranja. Iako je ovo zlatno doba sada prošlo, još uvek je moguće videti izbor velikih imena ulične umetnosti na svakom uglu: Btoi, Miss Van, C215, PEZ i mnogi drugi.

Najpopularnije oblasti za uličnu umetnost u Barseloni uključuju Gotičku četvrt, El Born, El Raval i Urbani park Three Chimnei, namenski izgrađen park grafita. Ogromni murali se takođe mogu videti  u La Carboneriji i na spoju Career de Sant Pau i Carrer de La Riereta.

Mnogima je sinonim Barselone Gaudi i Sagrada familia, a tvoj može biti i jedinstveno slikarsko iskustvo u mom ateljeu. Poseti link za više informacija

Ponesi svoje umetničko delo kao uspomenu iz Barselone.

Previous
Previous

5 Strahova koje danas svaka žena ima - Feminizam, majčinstvo i lična svrha

Next
Next

Muška i ženska energija: Kako ih dovesti balans i probuditi svoju ženstvenost?